İdrarda Protein Kaçağı ve Tedavisi Ankara
İdrarda Protein Kaçağı Neden Olur, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
İdrarda protein kaçağı olması, genellikle böbreklerin fonksiyonları ile ilgili sorunlara işaret eden, ciddi bir durumdur. Her insanın idrarında bir miktar protein görülür. Ancak proteinin fazla olması, nefroloji alanında incelenmesi gereken bir sorundur. İdrarda protein kaçağı ve tedavisi Ankara işleminde genellikle altta yatan nedenlere odaklanılır. Altta yatan nedenler bilindiğinde tedavi de büyük oranda mümkündür. Yazımızın devamında idrarda protein kaçağı ve tedavisi hakkında tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. İdrarda protein kaçağı hakkında tüm sorularınız için Dr. Arzu Akgül ile iletişime geçebilirsiniz.
İdrarda Protein Kaçağı Nedir? Ne Anlama Gelir?
Böbrekler; vücudumuzdaki toksin maddeleri süzerek, dışarı atılmasında görevlidir. Besinlerden aldığımız protein sindirilerek kana karışır ve böbreklere gelir. Böbrek, zehirli maddelerle birlikte proteinleri de süzer, proteinin idrara geçmesine izin vermez . Bu nedenle idrarda protein görülmesi böbreklerin sağlıklı çalışmadığının göstergesi olabilir. Özellikle böbreklerdeki filtrelerin çeşitli nedenlerle hasar görmesi durumunda idrarda protein görülebilir.
İdrarda Protein Ne Kadar Olmalıdır?
İdrarda bir miktar protein bulunması normaldir. Sağlıklı kabul edilen; günde 150 mg’ın altında protein tespit edilmesidir. Ancak bu rakamın üzerindeki sonuçlar kaçak göstergesidir. Eğer idrardaki protein miktarı günlük 1 gramın üzerinde olursa, kişinin sağlığını riske atabilecek kadar, ciddi bir risk söz konusu olabilir. 3 gramın üzerindeki olgular ise nefrotik düzeyde proteinüri kapsamında değerlendirilir.
İdrarda Protein Kaçağı Nasıl Anlaşılır?
İdrarda protein kaçağı hafif olduğunda genellikle belirti vermez. Ancak idrarın rengini, yapısını değiştirebilir. İdrar köpüklü ve koyu renkli olabilir. Birçok hastada idrar tahlili sırasında, tesadüfen fark edilir. Protein kaçağının artması durumunda ise nefes darlığı, karında şişlik (asit sıvı birikimi), ayakta ve göz çevresinde ödem görülebilir.
İdrarda Protein Kaçağı Tehlikeli midir?
İdrarda protein kaçağı genellikle böbrekle ilgili rahatsızlıklara işaret eder. Bu hastalıklar etkin bir şekilde tedavi edilmediğinde ise böbrek yetmezliği ortaya çıkabilir. Bu nedenle idrarda protein kaçağının hafife alınmaması, mutlaka araştırılması gerekir. Kesin tanı koyulduktan sonra ise en kısa zamanda tedaviye başlanmalıdır.
İdrarda Protein Kaçağı Neden Olur?
Protein kaçağı hem geçici hem de kalıcı olabilen bir sorundur. Altında yatan nedenler ise çok farklı olabilir.
Geçici kaçaklar genellikle:
- Ateşli hastalıklar
- Dehidrasyon (vücudun yeterli su alamaması)
- Kalp yetmezliği
- Gebelik
- Ağır egzersizler
- Stres
- Aşırı efor gerektiren spor faaliyetleri nedeniyle olabilir.
Kalıcı olanlar ise:
- Lupus hastalığı , Vaskülit (Küçük damar hastalıkları), Akdeniz ateşi gibi romatolojik hastalıklar böbrekleri etlkileyerek protein kaçağına neden olabilir.
- Kalp hastalıkları, multipl myelom ve bazı ilaçların kullanımı da proteinüri nedeni olabilir. Bunların dışında, detaylı ve kesin teşhisleri böbrek biyopsisi yapılarak konulabilen, glomerulonefritler başta olmak üzere çeşitli ve önemli bazı böbrek hastalıklarında da protein kaçağı olur (Nefrotik sendrom, Nefritik sendrom).
İdrarda Protein Kaçağı Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Nefroloji uzmanı doktor tarafından yapılan tetkik ve muayene sonucu idrarda protein kaçağı hastaların tedavi prosedürü, altta yatan nedenlere dayanmaktadır. İlk basamakta detaylı laboratuvar testlerinin yanı sıra böbreklerin ve idrar yollarının ultrasonografisi yapılmalıdır. Öncelikle geçici ve böbrek dışı sebepler araştırılarak ayırt edilmelidir. İdrarda kalıcı ve nefrotik düzeyde protein kaçağı mevcutsa sebebinin bulunabilmesi için böbrekten biyopsi yapılarak kesin tanı konulması gerekmektedir. Böbrekleri etkileyen romatolojik ve nefrolojik hastalıklarda, biyopsi sonucunda ortaya konulan hastalığa yönelik olarak etkin bir şekilde tedavi yapılmalıdır.