Diyabet ve Böbrek Yetmezliği Tedavisi Ankara
Diyabetin Böbrek Üzerine Etkisi
Diyabetik Neftopati
Diyabetik nefropati, şeker hastalığına bağlı olarak nefronların hasar görmesi ve böbreklerin işlevlerinin olumsuz etkilenmesidir. Diyabet, günümüzde en yaygın görülen hastalıkların başında gelir. En çok etkilediği bölgelerin başında ise böbrekler gelmektedir. Diyabetik nefropati, genellikle el ve ayaklarda ödemle kendini belli eder. Bununla birlikte uzun yıllar, hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir. Diyabetik nefropati ve tedavisi hakkında tüm merak ettikleriniz için Dr. Arzu Akgül ile iletişime geçebilirsiniz.
Diyabetik Nefropati Nedir?
Böbrekler; vücudumuzdaki atıkların süzülerek, dışarı atılmasını sağlar. Bunu “nefron” adı verilen, küçük yapılar sayesinde yapar. Her böbrekte yaklaşık 1 milyon nefron bulunur. Nefronlar hasar gördüğünde ise kandaki atık maddeler vücuttan atılamaz ve kişinin sağlığını tehdit eder. Bu nefronların hasar görmesinin başlıca nedeni ise diyabet yani şeker hastalığıdır.
Diyabetik Nefropatinin Evreleri Nelerdir?
- Glomerüler hiperfiltrasyon (Evre 1): Hastalığın en erken evresidir. Bu evrede böbreklerde yaklaşık %20 büyüme vardır ve ultrason yardımıyla teşhis koyulabilir.
- Sessiz dönem (Evre 2): Yaklaşık 10 – 15 yıl boyunca devam edebilir. Genellikle hiçbir belirti vermez. Bu evrede böbrekte oluşabilecek hasarı yaşam tarzındaki değişikliklerle önlemek mümkündür.
- Mikroalbuminüri gelişimi (Evre 3): Bu süreçte idrardaki albümin miktarı artar. İdrardaki albümin miktarı 30 – 300 mg arasındadır.
- Makroalbüminüri evresi (Evre 4): İdrardaki albümin miktarı 300 mg ve üzerindedir.
- Son dönem böbrek yetmezliği: Yaygın olarak “terminal böbrek yetmezliği” adıyla da bilinmektedir. Bu evrede hipertansiyon, kreatin ve üre yüksekliği görülür. Böbrekler işlevini desteksiz yerine getiremez. Bu nedenle diyaliz ihtiyacı veya uygunsa böbrek nakli gerekebilir.
Diyabetik Nefropati Belirtileri Nelerdir?
Hastalık özellikle tip 2 diyabet hastalarında daha sık görülür. İlk evrelerde diyabetin neden olduğu şikâyetler dışında, farklı bir semptom görülmeyebilir. Ancak ileri evrelerde böbrek yetmezliğine bağlı olarak:
- Gece idrara çıkma ihtiyacı, sık idrara çıkma
- Hâlsizlik
- Kalp çarpıntısı
- Hipertansiyon
- İdrar miktarında azalma
- El ve ayaklarda ödem görülebilir.
Diyabetik Nefropati Tedavisi Nasıl Olur?
Diyabetik nefropati tedavisinde öncelik kan şekerinin dengede tutulmasıdır. Rahatsızlık genellikle diyabet hastalarında görülür. Bu nedenle şeker hastalığı ciddi bir risk kabul edilmektedir. Diyabetik nefropati tedavisinde:
- Oral yoldan kullanılan anti-diyabetik ilaçlarla kan şekerinin dengede tutulması amaçlanır.
- Düzenli olarak idrar tahlili yapılarak, idrardaki albümin seviyesi kontrol edilir. Bu süreçte HbA1C seviyesinin %6 – 7’den düşük olmasına da dikkat edilmelidir.
- Eğer varsa hipertansiyon kontrol altına alınmalıdır. Kan basıncının normal değerlerde seyretmesi gerekir.
- Hiperlipidemi tedavi edilmeli, kan yağlarının normal sınırlarda tutan, kolesterol ve yağdan fakir beslenmeye geçilmelidir.
- Hastanın idrar yolu enfeksiyonundan korunması gerekir. Bu nedenle iltihap oluşması durumunda uygun ilaçlarla enfeksiyonun en kısa sürede geçmesi sağlanmalıdır.
- Diyabete uygun besinlerle ilaç tedavisi desteklenmelidir.
- Düzenli egzersiz ve ideal kilonun korunması da tedavi sürecine büyük katkı sağlayacaktır.